Jadłospis
od 14 do 18 kwietnia 2025 r.
Poniedziałek 14.04
śniadanie
Kasza jaglana na mleku 200 ml, pieczywo mieszane 35 g, masło 5 g, jajko gotowane 20 g, ser żółty 15 g, papryka, pomidor, cykoria ok. 20 g.
II śniadanie
Banan
obiad
Zupa koperkowa z ryżem 200 ml,
Naleśniki z serem twarogowym ok. 120 g, sałatka owocowa 100 g, woda z cytryną i pomarańczą
podwieczorek
Bułka z ziarnami, masło, szynka z kurczaka, ogórek zielony, jabłko ½ szt. herbata zwykła z miodem
Wtorek 15.04
śniadanie
Płatki jęczmienne na mleku z gruszką i cynamonem 200 ml, pieczywo mieszane 35 g, masło 5 g, ser biały w plastrach 20 g, miód, szynka z kurczaka 15 g, pomidor, ogórek zielony ok. 20 g
II śniadanie
rzodkiewki i papryka do chrupania
obiad
Czerwony barszcz 200 ml,
Pierś z indyka z pieca ok. 80 g , ziemniaki 150 g, surówka z pekińskiej kapusty z papryką czerwoną i żółtą i koperkiem ok. 80g, kompot
podwieczorek
Koktajl z jogurtu naturalnego z malinami 200 ml, chałka z masłem
Środa 16.04
śniadanie
Kakao na mleku 200 ml, pieczywo razowe 5 zbóż 35 g, masło 5 g, ser żółty 15 g, wędlina krakowska podsuszana 10 g, ogórek świeży, papryka, sałata lodowa, ok. 20 g
II śniadanie
gruszka
obiad
Zupa zacierkowa 200 ml,
Kotlet z soczewicy z kasz gryczaną, 120 g i surówką z marchwi i jabłek 80 g, kompot
podwieczorek
Twarożek z truskawkami ok. 150 g, bułka jaglana herbata owocowa
Czwartek 17.04
śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku 200 ml, pieczywo mieszane 35 g, masło 5 g, pasta z mięsa gotowanego i warzyw 20 g, pierś opiekana z indyka 15 g, ogórek zielony, rzodkiewki 20 g
II śniadanie
jogurt naturalny z suszonymi daktylami
obiad
Krupnik z kasza jęczmienną 200 ml,
Pulpety z mięsa wieprzowego w sosie pomidorowym ok. 80 g, ziemniaki 150 g, fasolka szparagowa 100 g, kompot
podwieczorek
Jabłko pieczone z żurawiną, posypane cynamonem, chrupki kukurydziane, napój ziołowy
Piątek 18.04
śniadanie
Kakao na mleku 200ml, pieczywo na miodzie 35g, masło 5g, serek Almette, 25g, pomidor, rzodkiewki ( ok. 20g), powidła
II śniadanie
melon
obiad
Zupa ziemniaczana z pomidorami 200 ml,
Makaron z serem twarogowym i sosem borówkowym 180 g, kompot
podwieczorek
Bułka grahamka z jajkiem gotowanym, szczypiorem i rzodkiewkami, jabłko ½ szt, herbatka malinowa
Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie
Woda niegazowana dostępna cały dzień