Jadłospis
od 8 do 13 września 2025 r.
Poniedziałek 08.09
śniadanie
Pieczywo mieszane 35 g, masło 5g , jajko na twardo / ser żółty ok. 20 g, pomidor, rzodkiewki ok. 20 g, kakao z mlekiem 150 ml
II śniadanie
banan
obiad
Zupa ogórkowa z ryżem 200 ml,
Kluski leniwe z serem twarogowym 150 g, marchewka tarta z jabłkiem ok. 80 g, herbatka ziołowa
podwieczorek
Bułka graham z wędliną drobiową i pomidorem, brzoskwinia 1/2szt., herbata z cytryną
Wtorek 09.09
śniadanie
Płatki orkiszowe na mleku 200 ml pieczywo mieszane 35 g ,masło 5 g, szynka z piersi indyka /sere Almette 15-20 g, ogórek zielony, pomidor 15-20 g
II śniadanie
jogurt naturalny z żurawiną
obiad
Kram marchewkowy z grzankami razowymi 200 ml,
Pulpety z cielęciny w sosie pomidorowym 100 g, kasza jaglana 40 g, sałatka wielowarzywna: sałata, rzodkiewki, ogórek zielony z oliwą 80 g, kompot
podwieczorek
Pizza własnego wyrobu z serem mozzarella, wędliną i pomidorami, herbata zwykła
Środa 10.09
śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku 200ml, pieczywo orkiszowe 35 g, masło 5 g, żywiecka drobiowa/jajko na twardo 15-20 g, pomidor ogórek kiszony ok. 20 g
II śniadanie
marchewka i papryka do chrupania, sok jabłkowy tłoczony
obiad
Krupnik z kaszą jaglana 200 ml,
Schab duszony z pomidorami suszonymi ok 80 g, ziemniaki 150 g, buraczki na ciepło 100g, kompot
podwieczorek
Sałatka z arbuza i fety 100 g, chrupki kukurydziane 10 g, herbata z mięty świeżej z dodatkiem cytryny
Czwartek 12.09
śniadanie
Płatki ryżowe na mleku 200 ml, pieczywo mieszane 35 g, masło 5 g, szynka wieprzowa/ ser żółty 15-20 g, sałata lodowa, pomidor, ogórek zielony ok. 20 g
II śniadanie
brzoskwinia
obiad
Zupa porowa 200 ml,
Spaghetti z mięsem wieprzowym chudym i sosem własnego wyrobu-ok. 150-160 g, sałata masłowa z jogurtem-ok. 60 g, kompot
podwieczorek
Twarożek waniliowy z polewą z borówek ok. 250 g, wafel ryżowy 15 g, herbata zielona
Piątek 13.09
śniadanie
Pieczywo mieszane 35 g, masło 5 g, krakowska podsuszana 15 g, pomidor 20 g, pasta z sera twarogowego z papryką i szczypiorkiem 20 g
II śniadanie
arbuz
obiad
Czerwony barszcz z ziemniakami 200 ml,
Ryba Sola w panierce. 80 g ziemniaki 150 g, surówka z białej, kapusty z koperkiem i oliwą 80 g, kompot
podwieczorek
Deser owocowy: zmiksowany- banan, jabłko, borówki -200 g, bułka wrocławska 25 g
Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie
Woda niegazowana dostępna cały dzień