Jadłospis
od 9 czerwca do 13 czerwca 2025 r.
Poniedziałek 09.06
śniadanie
Kasza manna na mleku 200 ml, pieczywo pszenno-żytnie 35 g, masło 5 g, ser żółty 15 g, serek Almette 15 g, pomidor, papryka, sałata lodowa 20 g
II śniadanie
jogurt naturalny z kawałkami banana 200 ml
obiad
Zupa z fasolki szparagowej 200 ml,
Spaghetti z mięsem drobiowym, z sosem własnego wyrobu dodatkiem sera żółtego, sałata zielona z polewą jogurtowa 80 g, kompot
podwieczorek
Mini grahamka z masłem, szynką wieprzową i pomidorem, truskawki, herbata malinowa
Wtorek 10.06
śniadanie
Kasza jaglana na mleku 200 ml, pieczywo z ziarnem słonecznika 35 g, masło 5 g, szynka wieprzowa 15 g, jajko na twardo ok. 20 g, rzodkiewki, pomidory 20 g
II śniadanie
truskawki 100 g
obiad
Zupa koperkowa z ciastem lanym 200 ml,
Ryba z pieca w sosie koperkowym 100 g, ziemniaki 150 g, surówka z młodej kapusty z marchewką 80 g, kompot
podwieczorek
Koktajl owocowy 200 ml, chałka z masłem, napój ziołowy
Środa 11.06
śniadanie
Kakao 150 ml, pieczywo mieszane 35 g, masło 5 g, kiełbasa krakowska podsuszana 15 g, ser żółty 15 g, ogórek zielony, papryka, sałata lodowa 20 g
II śniadanie
koktajl warzywno-owocowy (jarmuż z jabłkiem)
obiad
Zupa zacierkowa 200 ml,
Potrawka z kurczaka z ryżem naturalnym ok. 180 g, sałatka z pomidorów, papryki z oliwą 80 g, kompot
podwieczorek
Twarożek ze świeżymi truskawkami 120 g, chrupki kukurydziane, herbata rumiankowa
Czwartek 12.06
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku 150 ml, chleb orkiszowy 35 g, masło 5 g, ser twarogowy ze szczypiorem i rzodkiewkami ok. 20 g, szynka wieprzowa 15 g, pomidor, ogórek 20 g
II śniadanie
banan 1 szt.
obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami 200 ml,
Kotlety z piersi indyka obtoczone ziarnem sezamu ok. 70 g, ziemniaki 150 g, warzywa gotowane na parze 100 g, kompot
podwieczorek
Ryż zapiekany z jabłkami, polewa śmietanowo–jogurtowa ok. 250 g, herbata owocowa
Piątek 13.06
śniadanie
Płatki owsiane na mleku 200 ml, pieczywo mieszane 35 g, masło 5 g, schab pieczony 15 g, ser żółty 15 g, ogórek, papryka ok. 20 g
II śniadanie
gruszka 1 szt.
obiad
Zupa wielowarzywna 200 ml,
Makaron pełnoziarnisty z serem twarogowym drobno startym i świeżymi truskawkami ok. 220 g, woda przegotowana z dodatkiem świeżej mięty
podwieczorek
Kisiel domowy z jabłkiem tartym, bułka wrocławska z masłem i miodem, herbatka miętowa
Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie
Woda niegazowana dostępna cały dzień