Jadłospis
od 24 do 28 listopada 2025 r.
Poniedziałek 24.11
śniadanie
Płatki orkiszowe na mleku 150 ml, pieczywo mieszane 35 g, masło 5 g, ser żółty/ wędlina drobiowa 15-20 g, ogórek kwaszony, papryka 20 g
II śniadanie
melon, żurawina
obiad
Czerwony barszcz z ziemniakami 200 ml,
Makaron ze świeżymi pomidorami i pesto bazyliowym z tartym serem twarogowym 160 g, kompot
podwieczorek
Bułka owsiana, pasta jajeczna ze szczypiorem i rzodkiewkami, mandarynka 1 szt., herbata zwykła
Wtorek 25.11
śniadanie
Kawa zbożowa na mleku 150 ml, pieczywo mieszane 35 g, masło 5 g, kiełbasa z indyka podsuszana / serek ziołowy Almette 15/20 g, ogórek zielony, rzodkiewki 20 g,
II śniadanie
jabłko 1 szt.
obiad
Zupa krem z dyni z prażonym słonecznikiem 200 ml,
Kuleczki z mięsa wołowo -wieprzowego z natką pietruszki ok. 70 g, kasza gryczana biała 50 g, sur. z czerwonej kapusty i jabłek ok. 80 g, kompot
podwieczorek
Ciasto marchewkowe własnego wypieku, pomarańcza ½ szt., kakao na mleku
Środa 26.11
śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku 200 ml, pieczywo mieszane 35 g ,masło 5 g, schab wieprzowy / jajko na twardo 15/20 g, pomidor ogórek, kiszony
II śniadanie
banan
obiad
Rosół z makaronem 200 ml,
Pierś z indyka panierowana w otrębach ok. 70 g, ziemniaki 150 g buraczki duszone 100 g, kompot
podwieczorek
Wafle ryżowe posmarowane twarożkiem wymieszanym z rodzynkami 100 g, jabłko ½ szt, pomarańcza z wodą
Czwartek 27.11
śniadanie
Owsianka na wodzie z jabłkiem, rodzynkami i sezamem 200ml, pieczywo orkiszowe 35 g, masło 5 g, schab wieprzowy 20 g, pomidor, ogórek kiszony 20 g, ser twarogowy, miód
II śniadanie
gruszka
obiad
Zupa brokułowa z ziemniakami 200 ml,
Spaghetti z mięsem drobiowym, sos własnego wyroby ok. 160 g, sałatą lodowa z rzodkiewkami i oliwą 60 g, kompot
podwieczorek
Domowy budyń waniliowy własnego wyrobu na gęsto polany malinami 200ml , biszkopt 25 g, herbatka ziołowa
Piątek 28.11
śniadanie
Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem, bułka grahamka 35 g, ser żółty 15/20 g, pomidory 20 g ,kakao na mleku 150 ml
II śniadanie
kiwi ½, jabłko 1/2
obiad
Zupa pomidorowa z ryżem 200 ml,
Klopsiki z dorsza i łososia w sosie koperkowym ok. 80 g, ziemniaki 150 g, surówka z kiszonej kapusty z marchewką ok. 80 g, kompot
podwieczorek
Deser owocowy: miksowane borówki, truskawki- 200 g, wafle domowe orkiszowe, miód, przegotowana z cytryną
Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie
Woda niegazowana dostępna cały dzień
